26. 01. 2020

Insider

Arhivi

Nastop ob izidu knjige “Začasno bivališče: Na grad 25, Ig”

Z veseljem smo se odzvale na povabilo za nastop na uradni predstavitvi knjige “Začasno bivališče: Na grad 25, Ig : življenjske zgodbe žensk na prestajanju kazni zapora“, ki je bila v sredo, 21. februarja prav v ženskem zaporu na Igu. Šlo je za slovesno predstavitev zbornika pogovorov z zapornicami na Igu, na kateri so sodelovale direktorica Zavoda za prestajanje kazni zapora Ig Tadeja Glavica in urednica zbornika prof. dr. Milica Antić Gaber s sodelavkami Dejo Crnović, Nino Perger, dr. Jasno Podreka in Darjo Tadič.

Knjiga je zbirka desetih zgodb žensk, ki prestajajo zaporno kazen v edinem ženskem zaporu v Sloveniji, na Igu. Glas daje tistim, ki so v družbi malo slišane, tistim z roba. Njihove besede zarežejo v naš vsakdan. Že ko smo knjigo odprle na sami prireditvi, jo je bilo zelo težko dati iz rok. Zgodbe te spravijo enkrat v obup, drugič ti dajo zalet in moč za spopadanje s krivicami in neenakostjo. Presunile so nas besede ene od pripovedovalk, da je šele v zaporu začutila svobodo. Da je bilo njeno prejšnje življenje ječa, ki ji ni dalo predaha in ni mogla izstopiti iz začaranega kroga življenjskih okoliščin, ki so jo trpinčile, dokler je ni zapor osvobodil. 

Če povzamemo besede iz recenzije dr. Špele Razpotnik: “Nasilje, ustrahovanje, izkoriščanje in neenakost so izkušnje, prisotne tudi v vsakdanjem življenju zunaj zapora. Kar se nam kot družbi dogaja, se kaže tudi v zgodbah zaprtih žensk. Povezani smo bolj, kot se morda zdi.

Hvaležne smo, da smo lahko s svojo prisotnostjo proslavile zgodbe pogumnih pripovedovalk v knjigi, ki bi jo vsak moral vzeti v roke.

Share

Komentarji