19. 01. 2020

Insider

Arhivi

Ksenija Jus prejemnica literarne nagrade Mira

Na tem planetu smo zato, da svoj glas in notranji potencial razvijamo zato, da svetimo,” je na podelitvi priznanja izrekla naša draga Ksenija Jus, letošnja prejemnica literarne nagrade Mira, ki jo podeljuje ženski odbor Slovenskega centra PEN Mira domačim ustvarjalkam za “izjemne dosežke na področju literarnega ustvarjanja in premišljevanja o literaturi in kulturi ter celostne osebnostne drže”.

V obrazložitvi je komisija, ki so jo sestavljali dr. Irena Novak Popov, dr. Maja Haderlap, Tatjana Pregl Kobe, dr. Andrej Detela in dr. Katja Mihurko Poniž, med drugim zapisala, da je “nagrajenka Ksenija Jus je od leta 2004 samozaposlena na področju kulture, doslej je izdala deset avtorskih albumov. Njene pesmi so bile doslej prevedene v nemški, angleški, poljski, bolgarski, češki, slovaški, bosanski in srbski jezik in so jih izvajali različni izvajalci in izvajalke iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije, sodeluje tudi pri aranžmajih za ženski pevski zbor Kombinat, ki deluje v okviru zavoda Novi kombinat, ki je Ksenijo Jus nominiral za nagrado in v utemeljitvi med drugim poudaril njeno družbenokritično držo, izraženo tudi v Pesmi upora, ki je postala neuradna protestniška himna.

V njenih delih odkrivamo drzno kritiko, neprizanesljivo ironijo, včasih tudi ciničen pogled, ki pa ne preglasi močne lirične izpovednosti njenih pesmi. Z njimi odpira prostor dialoga ter spodbuja osebnostno integriteto žensk in spremembo družbene paradigem,” je utemeljitev povzela članica žirije Katja Mihurko Poniž.

Kombinatke smo blago intervenirale na prireditvi in ob podelitvi priznanja vstale med občinstvom in zapele Pesem upora.

Draga Ksenija, čestitamo, te objemamo in poljubljamo!

Foto: Nebojša Tejić

Share

Komentarji