15. 07. 2019

Insider

Arhivi

Rog, naš prvi dom

Dogodki današnjega zgodnjega jutra v tovarni Rog zbujajo osuplost, ogorčenje. Župan Zoran Jankovič, vaša odločitev ni bila samo popolnoma neprimerna in udarec pod pas, za seboj je potegnila dejanja, ki so groba in nedopustna. Vdor gradbenih strojev, ki naj bi začeli rušiti stavbe in intervencija varnostnikov niti približno ne slikajo take podobe, kot jo v svojih govorih radi poudarjate. To ni Ljubljana, ki je odprto in kulturno mesto! To ni Ljubljana, ki je strpna!

V Rogu je bil naš zbor pred osmimi leti ustanovljen, tam smo imele svoje prvo zatočišče in vse pogoje za svoje delovanje. Ustvarile jih nismo same: ko smo v Rog prišle, smo postale del tamkajšnje skupnosti. Ta je angažirana in je ustvarjalna ter deluje drugače od utečenega družbenega aparata – njena posebnost je v tem, da je solidarna, da je avtonomna in da ne pristaja na diktat kapitala.

Morda se vse našteto ne sklada z vašimi načrti in pričakovanji, a tisto, na kar bi morali biti kot župan pozorni, je delovanje v dobrobit mesta. Tega pa sestavljajo različne skupnosti – rogovska je povezana in močna, njen prispevek je za mesto dragocen in pomemben, zato so vaši načrti v zvezi z njo nesprejemljivi. Ne pomenijo namreč le rušenja prostorov, so napad na prostor svobode!

Zato vas pozivamo, da ravnate premišljeno in preudarno, da poskušate razumeti posebnosti Avtonomne cone Rog ter njen prispevek mestu.

Ženski pevski zbor Kombinat,
prejemnik Plakete glavnega mesta Ljubljana leta 2013

V podporo Rogu!

Share

Komentarji