21. 05. 2019

Insider

Arhivi

Se spomnite Belle ciao?

O letošnjem osmomarčevskem dogodku O bella ciao – ženska pesem upora, ki ga je organiziral Novi Kombinat.

Naš zavod, Novi Kombinat – zavod za oživitev in ohranjanje vrednot upora, je eden od sooblikovalcev programa v novem centru kulture Španski borci. Ker smo svoje obveznosti vzele zelo zares, smo zavihale rokave in si rekle, da moramo ob letošnjem 8. marcu pripraviti odmeven dogodek, s katerim bi obeležile pomen danes močno ogroženih, ženskih in delavskih vrednot. Po našem prepričanju je bil to eden večjih dogodkov v počastitev 8. marca – mednarodnega dneva žensk, ne le v Ljubljani, marveč v celi državi.

Naša želja je bila dogodek O bella ciao – ženska pesem upora danes, posvetiti Ljubljančankam in prebivalkam drugih slovenskih mest.

Dogodek smo zasnovale v treh delih: neformalno srečanje s povabljenimi delavkami iz raznih krajev Slovenije in skupno prepevanje pesmi, okrogla miza na temo položaja žensk in vloge uporniške pesmi pri emancipaciji žensk ter velik celovečerni koncert s posebnimi gostjami, ki bodo v Ljubljani gostile prvič.

K sodelovanju smo povabile pevski zbor Coro delle Mondine di Novi – v kratkem, Mondine, tj. zbor 20 žensk, nekdanjih sezonskih delavk na riževih poljih v Lombardiji in Piemontu. Njihova pesem se je rodila v začetku 20. stoletja med težkim delom, med pijavkami in komarji, kalila se je v ponižanju in trpljenju, a obenem v vzdušju solidarnosti in tovarištva, kakršnih skoraj več ne poznamo. Ob teh gospeh je naša antifašistična Bella ciao, zaživela v novi, delavski podobi.

NEFORMALNO DRUŽENJE z delavkami ob petju, dan pred velikim koncertom.

Velik vtis so pustile pevke iz Italije, ki smo jih sprejele v Socialnem centru Rog. Takole piše o večernem druženju z njimi Natalija: ”Pesem nima jezikovnih niti starostnih meja in dokaz so gospe na fotografiji. Za njimi je danes dolga vožnja, a kljub temu se prepevale s takim zanosom in žarom. Se že veselim jutri, ko zopet zapojemo skupaj. Slovo bo težko, so mi tako prirasle k srcu v parih urah.”

Tu je tudi povezava do posnetka, ki ga je posnela Natalija in na katerem lahko zlahka začutite čudovito energijo naših prijateljic, vzornic iz Italije. Ravno smo tudi izvedele od Neže, ki je z njimi v kontaktu, da nas pozdravljajo in da so izdale nov CD.

OKROGLA MIZA z naslovom O bella ciao – ženska pesem upora danes – je bila posvečena pesmi in uporu ter njuni združitvi  pesmi o uporu. Na mizi so nastopile tako aktivistke kot akademičarke, ki so skupaj poskusile misliti današnji čas in vlogo pesmi ter upora v njem.

Dogodek je povezovala naša Maja Pan, aktivistka, pevka v ženskem pevskem zboru Kombinat, feministka v obeh pomenih besede – teoretičnem in praktičnem. Sodelovale so:
Dr. Marta Gregorčič, sociologinja in aktivistka
Nela Pamuković, feministična, lezbična in mirovna aktivistka – radikalna in internacionalistična, iz Zagreba
Dr. Taja Kramberger, pesnica, prevajalka, esejistka in znanstvenica s področja zgodovinske antropologije
Aigul Hakimova, aktivistka Socialnega centra Rog na področju migracij – teoretsko in na terenu
Dr. Maca Jogan, raziskovalka socioloških tem, s težiščem na vprašanjih spola, zaslužna profesorica Univerze v Ljubljani
Lidija Radojević, teoretska politologinja, nižja birokratka v administraciji
Giulia Conti, zborovodja ženskega pevskega zbora delavk riževih polj Mondine di Novi, Modena, Italija

Kako da vse pesmi upora, ki jih danes pojemo ali poznamo, prihajajo iz zakladnice zgodovine in nimajo svojih nadomestkov, ki bi opevale naš čas? Več o tem kaj so se pogovarjale ženske, si preberite v vtisu o okrogli mizi.

CELOVEČERNI KONCERT v Centru kulture Španski borci

Petje pod taktirko Giulie, je v nas prebudilo nove zmožnosti, ostale gospe so nas na odru nasmejale, nam podarjale bonbončke ter so, najpomembneje, z nami zapele; odločno in ponosno so nam predale svoje sporočilo. V naslednjem dokumentu najdete več o sporočilu obeh zborov.

Za konec, smo gospem v zahvalo podarile srp in kladivo, naš simbol, ki je hkrati simbol delavstva. Giulia se je pošalila, da je to darilo pa kar uporabna stvar.

Zahvalile smo se tudi g. Veroniki Juvan.

Pokrovitelji, brez katerih dogodek ne bi bil mogoč.

Share

Komentarji